Yeni Asgari Ücret Belirleniyor: İşçi ve İşverenler Masada
Bugün saat 16.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işverenleri, en çok üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ ise işçileri temsil edecek.
Yarın resmi olarak başlayacak olan süreçte, yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen yeni asgari ücretin belirlenme süreci kapsamlı bir şekilde ele alınacak.
Mevcut Asgari Ücret: Net 17 Bin 2 Lira
Şu anki asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş iken kesintiler sonrasında net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu miktarın 20 bin 2 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşu sosyal güvenlik primi ve 400 lira 5 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonundan oluşuyor.
Asgari Ücret Görüşmelerinde 4 İşçi de Masada Olacak
İşçileri TÜRK-İŞ, işverenleri TİSK’in temsil edeceği Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisi yer alacak. İşçi kesimini temsil edecek 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinin başkanlığını Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi, yani Aşçı Selma Sayın, Kuaför Nihan Koçak, Karayollarında taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven, Komisyon’da asgari ücretlilerin sesi olacak.
Mevcut Asgari Ücretin Toplum Üzerindeki Etkileri
Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra genel olarak tüm ücretleri etkileyen bir faktördür. Ayrıca asgari ücret, çalışanların yanı sıra yasal mevzuatta birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilerek toplumun geniş bir kesimini etkilemektedir.
Asgari ücret rakamı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok alanda referans olarak kullanılmaktadır.
Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?
Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten temsilcilerin bulunduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın çağrısı üzerine en az 10 üyenin katılımı ile toplanmakta ve oy çokluğuyla karar almaktadır. Oyların eşitliği durumunda ise Komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul edilmektedir.