Altın Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Maliye Bakanlığı O Uygulamayı Yasakladı

Dünya genelinde yaşanan krizler altına olan ilgiyi yukarı çekerken, her dönemin güvenli limanı olarak görülen altın devletlerin ve özel sektörlerin ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda yaşanan düşüşlerin ardından birçok ülkenin merkez bankası altın alım işlemlerine ağırlık verirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’da (TCMB) son yıllarda yaptığı alım işlemleri ile dünyanın en fazla altın ithal eden merkez bankaları arasında yer almıştı.

Altına olan ilgi ve gelecek yıllarda altın fiyatlarında yaşanacak yükseliş beklentisi yalnızca resmi kuruluşların değil, özel sektörlerin de iştahını kabartmış durumda.

34 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Birçok şirket, yurt dışından işlenmemiş altın alımını rekor seviyelere çıkarırken, altın ithalatı cari açık verilerinin önemli bir bölümünü kaplamış durumda. Açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre yılın ilk 10 ayında net altın ithalatı 23.1 milyar dolara yükselirken, bu rakamın 1989 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek altın ithalatı olması Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda hareketliliğe neden oldu.

Yaz aylarında altın ithalatına yönelik kısıtlamalar getiren yetkililer, son olarak Borsa İstanbul’a bağlı hareket eden Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda yeni bir kısıtlama kararına gitti.

Şirketlerin daha önceden altın ithalatı yapmalarına bildirim şartı getirilirken, alınan yeni kararla birlikte işlenmemiş altın ithalatında şirketler için aylık 25 kilogramlık kota tahsis edilecek.


SERBEST İTHALAT İŞLEMLERİ YASAKLANDI, ALTIN ALIMINA KOTA GETİRİLDİ

Kota kısıtlamasının yanı sıra süre olarak da daraltmaya gidilen uygulamada, altın ithalatı için ayın ilk 5 gününde bildirim şartı aranacak. Yapılan tebliğde “Borsamıza üye olarak Kıymetli Madenler Piyasasında faaliyet gösteren kıymetli madenler aracı kuruluşlarına, başvurmaları halinde, 2023 Ekim ayından itibaren aylık en fazla 25 kg olacak şekilde altın ithalat kotası tahsis edilecektir. Bu kapsamda başvuracak olan şirketlerin Borsamıza ayın ilk 5 iş günü içerisinde taleplerini bildirmeleri gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir