ABD’de Harvard Üniversitesi’nin yeni yayımlanan araştırması, zeytinyağı, balık, sebze – meyve, tam tahıllar ve kuruyemişlerden oluşan Akdeniz diyetinin ömrü uzattığını ortaya çıkardı. 25 yıl süren ve yaş ortalaması 55 olan 25 binden fazla sağlıklı kadın üzerinde yapılan araştırma, Akdeniz türü beslenmenin tüm nedenlerden ölüm riskini dörtte bir oranında azalttığını ortaya koydu. Çalışmaya katılan kadınlar 25 yıl boyunca Akdeniz diyetiyle beslendi.
İnsülini düzenliyor
Yedi yıl üst üste “en iyi diyet” seçilen Akdeniz tarzı beslenmenin vücuttaki inflamasyonu azalttığı, vücudun insülin düzenlemesini iyileştirdiği ve kilo yönetimini sağladığı belirtildi. Tüm bunların da kalp hastalıkları, obezite, demans, diyabet ve felç geçirme riskini azalttığı bildirildi. Akdeniz tarzı beslenme sebze – meyve ve zeytinyağına ağırlık verilmesinin yanı sıra kırmızı etin azaltılmasını öneriyor. Ayrıca zeytinyağının yanı sıra fındık, fıstık, avokado yağı kullanılabilir.
Yiyecek seçimleri dünyayı kurtarabilir
İklim değişimiyle mücadelede yiyecek seçimlerinin önemine dikkat çekildi. Avustralya’daki George Küresel Sağlık Enstitüsü ve İngiltere’deki Imperial College London’dan uzmanların yaptığı araştırma, bir kişinin beslenme düzeninde basit gıda “takasları” yaparak karbon ayak izini yüzde 71 azaltabileceğini gösterdi. Araştırmada, toplam 22 binden fazla popüler ürünle birlikte 7 bin Avustralyalı haneden yapılan market alışverişleri analiz edildi.
Kırmızı ete dikkat
Analiz, et ürünlerinin tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 49’una katkıda bulunduğunu, ancak toplam satın alımların yalnızca yüzde 11’ini oluşturduğunu ortaya çıkardı. Buna karşılık meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagiller tüm satın alımların yüzde 25’ini temsil ediyordu, ancak emisyonların yalnızca yüzde 5’inden sorumluydu. Araştırmacılara göre, aynı gıda kategorisinde değişiklik yapmak yüzde 26 emisyon azaltımına yol açabilir.