Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu

ANKARA (İGFA) – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sıfır Atık uygulamasını yeşil sertifikalı ana hizmet binasında başarıyla sürdürüyor.

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Haluk Şahin Yazgı, bu programların Bakanlıkla sınırlı olmadığını, Türkiye genelinde pilot illerde uygulamaların geliştirildiğini belirtti.

Bakanlık resmi web sitesinde yer alan habere göre, personel evsel atıkları ayrıştırarak farklı kategorilere yerleştirdiklerini açıkladı. Yazgı, “Her katımızda üç ayrı alanda atıkları ayrıştırıyoruz. Çay ve kahve posalarını komposta dönüştüreceğimiz birimlerden biri. Aynı zamanda koridorlarda altı ayrı bölümden oluşan atık toplama alanları mevcut. Personelimizin tüketim atıklarını ambalaj atıkları, kağıt, cam, organik atıklar ve geri dönüşümü olmayan atıklar şeklinde ayrıştırıyoruz” dedi.

“ORGANİK ATIKLAR GÜBRE OLARAK KULLANILIYOR”

Yazgı, atık pillerin ayrı bir şekilde toplandığını, yemekhane atıklarının da ayrıştırılarak depolama alanlarına taşındığını belirtti. Depolama alanlarında atıkların türlerine bağlı olarak yazılı tabelalar bulunduğunu ifade eden Yazgı, “Atıkları tartarak depoluyoruz ve belirli günlerde lisanslı geri dönüşüm firmaları tarafından toplanıp geri dönüşüme gönderiliyor. Ayrıca kompost ünitemiz var. Burada değerlendirilen organik atıklar doğal gübre olarak kullanılıyor” diye konuştu.

“SIFIR ATIK YENİ BİR YAŞAM TARZI”

Sıfır atık projelerinin sadece bina ile sınırlı olmadığını belirten Yazgı, sıfır atık anlayışının bir yaşam tarzı olduğunu vurguladı. “Bu sadece evlerimizde değil, hayatımızın her alanında ayrı bir önem taşıyor. Ambalaj atıklarını geri dönüşüm makinelerinde toplayarak puan kazanıp, bu puanlarla çeşitli yerlerde kullanılabiliyoruz” şeklinde açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir